środa, 21 grudnia 2016

WIGILIJNO - ŚWIĄTECZNE POTRAWY. TYPOWE DANIA I POTRAWY

W okresie świątecznym oprócz dekoracji, ozdób świątecznych, takich jak stroiki, świeczniki, choinki, lampeczki i innego typu rzeczy ważne są również potrawy wigilijno - świąteczne jakie będziemy spożywać w Święta. Dzisiaj mam dla Was post dotyczących potraw wigilijnych.  Zapraszam do czytania 😊


Wigilia coraz bliżej, a więc trzeba przyrządzić potrawy wigilijne które będziemy jedli wraz z rodziną w czasie kolacji wigilijnej oraz świąt. Tradycja głosi, że na stole powinno pojawić się dwanaście potraw wigilijnych, które są równie ważne, jak sianko pod obrusem i dodatkowe nakrycie stołu. Należy spróbować każdej z dwunastu wigilijnych potraw, gdyż przynosi to szczęście na nadchodzący rok.

12 potraw wigilijnych ma symbolizować 12 apostołów, dania powinny być postne. Według tradycji, na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi. Stąd przygotowane potrawy powinny zawierać ziarna zbóż, miód, grzyby czy mak, które zapewnić nam mają dostatek w nadchodzącym roku. Koniecznie trzeba spróbować każdej z 12 potraw, inaczej szczęście i dostatek się od nas odwrócą. W Polsce tradycja 12 potraw wigilijnych sięga wielu lat wstecz. Każdy region Polski ma swoje typowe potrawy i dania, które nie występują lub są mniej popularne w innych stronach. I tak na Śląsku jada się Moczkę, w Warszawie kapustę z grochem a na Kresach kutię i zupę migdałową.


Barszcz z uszkami - To jedna z najważniejszych potraw na wigilijnym stole. Kiedy barszcz jest gotowy, jest to znak, że możemy zasiadać do wieczerzy wigilijnej i ucztować. Ta pyszna potrawa bazuje przede wszystkim na burakach, które nadają zupie wyrazisty kolor oraz dostarczają do organizmu wiele cennych witamin. W dawnych czasach twierdzono, że buraki zapewniają długowieczność i urodę.


Kompot z suszu - Kompot przygotowywany z mieszanki z wędzonych, suszonych śliwek, jabłek i gruszek. To kolejny polski przysmak, bez którego nie może obejść się wigilijna kolacja. Pijmy go podczas spożywania potraw wigilijnych, gdyż jest zdrowy i pomaga w trawieniu.
 

Pierogi z kapustą i grzybami - Dla wielu osób z pewnością są to tradycyjne, polskie pierogi. Bez pierogów z kapustą i grzybami nie byłoby prawdziwych świąt. Grzyby i kapusta wpływają na nasze siły witalne i mają skuteczne właściwości zdrowotne. W niektórych regionach do dziś jako wigilijną zupę przygotowuje się właśnie grzybową, a nie barszcz czerwony z uszkami.


Kluski z makiem - Staropolska potrawa wigilijna, pachnąca orzechami, migdałami, miodem, może być podawana zamiast kutii lub makowca bądź obok nich, zarówno na ciepło, jak i na zimno.


Kapusta z grochem - Wigilijna wersja bigosu, jest bardzo treściwym i smacznym daniem, które każda gospodyni przygotowuje w inny, ulubiony sposób. Ta potrwa to samo zdrowie. 


Sałatka tradycyjna - moim zdaniem również nie może jej zabraknąć w czasie świąt. Uwielbiam przeróżne sałatki warzywne.


Kutia - Potrawa przygotowywana głównie z pszenicy, ziaren maku, miodu, dużej ilości bakalii i mleka. Dużą rolę odgrywają również orzechy, które dopełniają całość dania.


Karp - Najważniejszą potrawą na wigilijnym stole jest ryba. Karp wigilijny, przyrządzany jest na wiele sposobów stanowi nie tylko ucztę dla podniebienia, ale również symbolizuje Chrystusa i odradzanie się życia.


Piernik - Piernik kojarzy się nam ze Świętami Bożego Narodzenia. Jednak w wielu domach wypieka się go cały rok.


Makowiec - Tradycyjne ciasto świąteczne z aromatycznym farszem z bakaliami na cieście drożdżowym lub kruchym. Ludowe wierzenia głoszą, że mak spożywany podczas wieczerzy wigilijnej ma przynosić dużo szczęścia.


A Wy jakie potrawy przyrządzacie potrawy, dania u Was w domach oraz jakie najbardziej lubicie? Ja najbardziej lubię sałatki tak jak już wspomniałam wcześniej. Dajcie znać jak jest u Was. Jestem bardzo ciekawa.

 😊 😃 ❄ ✰🌠🌟 🌲 Pozdrawiam.

35 komentarzy:

  1. U mnie nie ma kuti, sałatki, ani klusek z makiem. Jest za to barszcz grzybowy z kaszą jęczmienną :) Więc są dwie zupy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My nie mamy ani barszczu ani kutii, ale są sałatki :)

      Usuń
  2. No to ja sie podziele co jest na naszym stole �� barszcz z uszkami, karp, pstrag w galarecie, ryba po grecku, mintaj w panierce, pierogi z kapusta i grzybami, jajka faszerowane i salatki. Chyba nic nie pominelam ale mozliwe ze o czyms zapomnialam. Na deser ciasta ( ale nie sernik ani makowiec), cukierki, mandarynki, orzechy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My nie mamy tak bogato, nie mam przeróżnych ryb, pierogów itd, ale ważne, że coś jest i się zje :D

      Usuń
  3. Piękne inspiracje...aż łza mi się zakręciła w oku..neistet nie mog spędzić świąt w pełnym gronie mojej rodziny :( Buziaczki Kochana i Wesołych Świąt

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wesołych Świąt. Trzymaj się i nie smuć :)

      Usuń
  4. Uszka oraz kompot uwielbiam :) Kompot robimy na smacznej wodzie z naszego filtra molekularnego z naturalną mineralizacją - kompot na takiej wodzie zyskuje bardzo na smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uszka to coś podobnego jak pierożki, a ja za nimi nie przepadam ;/ A kompotu z suszu nigdy nie piłam nawet :)

      Usuń
  5. I did not know about it. Thank you for sharing! Food is really tasty and interesting: like borscht with dumplings and dumplings with cabbage and mushrooms.

    http://kira-gebbels.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. my barszczu z uszkami nie mamy;p

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie nie ma kuti i pierogów, są tylko uszka z grzybami, barszcz czerwony i biały, kluski z makiem, ryba, kapusta z grochem i ciasto. Ale ja jem tylko barszcz z uszkami i biały, kluski z makiem a reszty nie ruszam bo nie lubię :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie jem ryb bo nie lubię oraz kapusty z grochem, chociaż to podobne do bigosu a bigos lubię.

      Usuń
  8. Barszcz z uszkami uwielbiam <3 i pierogi tak samo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Barszcz lubię, ale za pierogami nie przepadam.

      Usuń
  9. U mnie nie ma kutii , reszta jest ;)
    http://xthy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To masz dużo potraw. U nas raczej skromnie, ale ważne, że jest coś i można pojeść :)

      Usuń
  10. Najbardziej lubię barszcz z uszkami i sałatkę. Nie lubię kompotu z suszu.

    OdpowiedzUsuń
  11. Nice post, thanks for sharing. I'm your new GFC follower. Hug ♥

    OdpowiedzUsuń
  12. Już nie mogę się doczekać tych wszystkich pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  13. Odpowiedzi
    1. A dziękuję. Cieszę się, że podoba Ci się u mnie :)

      Usuń
  14. Uwielbiam barszcz czerwony z uszkami i pierogi z kapustą i grzybami.
    Za to nie lubię klusków z makiem.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas w święta trochę mniejszy wybór jedzeniowy :) Pierogów nie lubię :)

      Usuń
  15. Nie mam jak spróbować 12 potraw :( najbardziej lubię piernik, makowiec, pierogi i sałatke warzywną :D
    A przyrządzamy pierogi z różnym farszem, barszcz z uszkami, rybe po grecku, śledzie, sałatke warzywną a ciasta to różnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też nie ma 12 potraw. Ja też lubię sałatkę warzywną :)

      Usuń
  16. Hi, I follow you :) happy days

    http://gozdeninevinden.blogspot.com.tr/

    OdpowiedzUsuń
  17. Super post! Wesołych Świąt Kochana!

    http://profashionworld.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń